OK stats tilbud i læretiden

Vi i OK stat tilbyr deg opplæring og støtte gjennom hele læretiden. Du får også en testfagprøve som skal forberede deg på fagprøven og du får delta på flere lærlingsamlinger.

På denne siden har vi beskrevet hvordan vi følger opp lærlinger i våre medlemsbedrifter. Du kan når som helst kontakte oss i OK stat om det er noe du lurer på.

Opplæring

Mesteparten av opplæringen din får du fra lærebedriften du jobber i.

OK stat bidrar inn i opplæringen med å bistå mellom deg og lærebedriften når det er behov for det.

I tillegg tilbyr OK stat:

Støtte og veiledning

Din faglige leder skal være der for deg, både faglig og sosialt. OK stat anbefaler derfor at du først prater med din faglige leder hvis du opplever at noe er vanskelig på jobb, eller hvis noe er leit utenom jobb.

Du kan også kontakte:

  • personalansvarlig, tillitsvalgt eller verneombud i din lærebedrift.
  • lærlingombudet i ditt fylke. De svarer på spørsmål og hjelper til i vanskelige situasjoner.

Lærlingombudet i ditt fylke:

Hvis du kommer i en situasjon der det er vanskelig å snakke med noen på arbeidsplassen din, kan du ta kontakt med OK stat. Det kan for eksempel dreie seg om dette:

  • Spørsmål til fylkeskommunen, om for eksempel fagprøven. OK stat er bindeleddet mellom lærebedriften din og fylkeskommunen. Alle spørsmål som stilles til fylkeskommunen sendes først til OK stat.
  • Hvis du er usikker på om du får den opplæringen du skal ha.
  • Hvis du føler deg mobbet eller trakassert.
  • Hvis du ønsker at OK stat skal være med på en vanskelig samtale med din faglige leder.
  • Hvis du skal ta opp noe med din faglige leder, og trenger råd om hvordan du skal ta det opp.

Studietur

Etter at læretiden er ferdig, kan du velge å gå Y-veien. Y-veien betyr at du kan ta bachelor uten studiekompetanse. Du trenger kun fagbrev. I løpet av læretiden får lærlinger i service- og administrasjonsfaget mulighet til å være med på studietur til Rena. 

Høgskolen i Innlandet Rena tilbyr bachelorstudiet innen serviceledelse og markedsføring. Kvalifikasjonen for å komme inn på studiet er bestått fagbrev i service- og administrasjonsfaget. 

Testfagprøve

OK stat arrangerer testfagprøve rundt tre til seks måneder før du skal ta fagprøven/svenneprøven.  Testfagprøven gjennomføres på omtrent samme måte som en vanlig fagprøve/svenneprøve, med din faglige leder tilstede.

Lærlingsamlinger

For OK stats lærlinger arrangeres det lærlingssamlinger du skal delta på enten fysisk eller på nett. Samlingene er obligatoriske, unntatt hvis faglig leder har en grunn for at du må prioritere å jobbe.

Lærlingtreffene er både sosiale og faglige, og lærlingene har en egen arrangementskomité. De sørger for at dine ønsker for innhold på lærlingsamlingene blir ivaretatt.

Her er samlingene vi har fast hvert år:

  • Oppstartssamling for nye lærlinger
  • Samling for 2. årslærlinger
  • Avslutningssamling

 

Oppdatert: 8. mai 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.