Dokumentasjon - hva er det, og hvorfor gjør du det?

Som lærling skal du nå flere kompetansemål, og du må dokumentere at du har gjennomført dem. Dokumentasjonen viser at du har tilegnet deg den nødvendige kunnskapen for å bestå fagprøven.

Det kan virke tidkrevende og kjedelig, men å dokumentere er egentlig veldig enkelt og ikke minst nyttig.

Hvordan dokumenterer jeg?

Som lærling i staten kan du bruke OLKWEB, et nettbasert verktøy, for å dokumentere. Du får tildelt brukernavn og passord fra OK Stat.

Når du bruker OLKWEB til å dokumentere arbeidet ditt, viser du hvilke kompetansemål du har nådd.  Slik blir det lettere for deg å holde oversikt. Husk å dokumentere ukentlig, slik at det ikke blir for mye å dokumentere på en gang.

Når du har dokumentert at du har fullført et kompetansemål, kan din faglige leder gå inn og godkjenne dokumentasjonen din.

Du kan også bruke OLKWEB-appen, hvor du kan ta lydopptak, videoer og bilder av det du har gjort. Last ned appen til din telefon på App Store eller Google Play.

Her finner du framgangsmåten for å dokumentere i OLKWEB.

Hvorfor skal du dokumentere?

Å dokumentere det du gjør i løpet av en arbeidsdag er god trening til når du skal ta fagprøven. Under fagprøven skal du hele tiden dokumentere hva du gjør, mens du utfører oppgavene. Derfor å det viktig at du på forhånd vet hvordan og hvorfor du skal dokumentere hva du har gjort.

Du kan se tilbake på dokumentasjonen din under fagprøven når du lurer på hva du har gjort tidligere. Kanskje du finner noen smarte tips som du har glemt at du skrev ned?

Dokumentasjonen din kan brukes til å se på utviklingen din i løpet av læretida. Du kan be din faglige leder følge med på det du dokumenterer, og gi deg kommentarer og tilbakemeldinger direkte i OLKWEB.

Dokumentasjonen din gjør det enkelt for deg sikre at du får opplæringen og oppfølgingen du har krav på. Det gir deg også mulighet til å reflektere over egen læring. 

Spørsmål du kan stille deg:

  • Hvilke kompetansemål har du klart, og hvilke må du jobbe videre med?
  • Hva har du lært?
  • Hva vil du lære mer om?
  • Hva må du øve på?

 

Publisert: 13. juni 2021 Oppdatert: 14. juni 2021

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.