Gode tips til deg som nettopp er blitt lærling

Startskuddet har gått for deg som er ny lærling i OK stat! Vi har samlet de beste tipsene og rådene for deg som nettopp har gått fra elev til lærling.

Mann som smiler med grønn genser
Foto: DFØ
Foredragsholder Simen Almås.

16. september holdt vi i OK stat et kick off-seminar for nye lærlinger. Foredragsholderne der kom med mange gode tips og råd til deg som nå har gått over i en ny fase som lærling. På denne siden har vi kort sammenfattet deres beste råd.

Å gå fra å være elev til lærling 

Simen Almås var en av dem som overlevde Utøya, og som i dag bruker sin livshistorie som grunnlag for foredragene han holder rundt omkring i Norge. 

Han ønsker å inspirere og motivere andre til å leve til det fulle, og ta vare på alle øyeblikkene.  Vi var så heldige å få ha han som gjest hos oss.  

Her er noen av tipsene han ga til deg som er ny lærling: 

 • Ta eierskap og hent frem ressursene i deg, selv når det butter imot. Vi mennesker er flokkdyr og trenger det sosiale. Vi trenger nærhet og vi trenger hjelpere på veien, men valgene må vi ta og stå i selv!  
 • Endringer, utfordringer og valgmuligheter vil vi møte i alle faser i livet. Å gå fra å være skoleelev til arbeidstaker er en slik endring, og dere som starter som lærlinger står i det akkurat nå. Grip muligheten og stå i den. 
 • Vær åpne og lærevillig, og ikke minst, snakk med noen når det  utfordrer.
Jente med langt hår og sort kjole som smiler
Foto: DFØ
Lærling i DFØ, Amalie Freixas

Grip mulighetene læretiden gir deg

Vår egen lærling i DFØ, Amalie Freixas, delte sine erfaringer om å gripe mulighetene læretiden byr på. De to årene går fort, og det gjelder å utnytte tiden godt, gjøre nyttige valg, og bygge seg en god CV. 

Akkurat nå er Amalie på utveksling i Spania, hvor hun tar språkkurs i spansk og bor hos en spansk vertsfamilie. Hun skal jobbe i kontor- og administrasjonsfaget i en spansk bedrift, hvor det virkelig er mulighet for personlig og faglig utvikling. 

Her er Amalies tips:  

 • Ta imot de tilbudene som finnes i staten og i din virksomhet  
 • Bli med på det du kan, og ta initiativ  
 • Still spørsmål, bruk læreplanen, ta ansvar for egen læring, vær engasjert og by på deg selv 
 • Lag systemer og ha struktur i arbeidet ditt, og dokumentere det du gjør 
 • Møt oppgavene dine med et smil, da blir det lettere 
Jente med langt sort hår
Foto: Utdanningsdirektoratet
Maria Sannes, tidligere lærling og ansatt i Utdanningsdirektoratet

Dokumentasjon 

Maria Sannes har nylig tatt fagbrev i IKT- servicefaget. Hun var lærling i Utdanningsdirektoratet, hvor hun fortsatt jobber, men som konsulent.  

Maria hadde spesielt en god fordel da hun tok fagprøven: Hun hadde jobbet godt med dokumentasjonsarbeidet sitt underveis i læretiden. Under webinaret delte hun sine erfaringer som kan være nyttige å ha med for dere som er nye. 

 • Når du har bestemt deg for å dokumentere en arbeidsoppgave, få det gjort før det har gått 24 timer. Da husker du bedre hva du har gjort, og du får på plass gode refleksjoner. 
Dame med rosa lyst halvlangt hår og sort genser som smiler
Foto: DFØ
Marianne Morken er faglig leder i Utdanningsdirektoratet.

Forventninger fra faglig leder

Marianne Morken er en erfaren faglig leder fra Utdanningsdirektoratet. På webinaret fortalte hun om hva en faglig leder forventer av lærlingene sine. For det kan jo være utfordrende det å gå fra det trygge på skolen, til en arbeidsplass der du ikke kjenner noen.  

Dette er forventninger og tips fra Marianne: 

 • Vis interesse og ta ansvar
 • Kom tidsnok på jobb og i møter 
 • Gi beskjed så tidlig som mulig om fravær 
 • Vær tilgjengelig og by på deg selv 
 • Vær forberedt og hold frister, og følg regler og rutiner 
 • Vær høflig og en god kollega 
 • Vær nøyaktig i arbeidet ditt  

Forventninger til faglig leder 

Vi spurte også lærlingene hva de forventer av faglig leder, og fikk på plass en stor og god ordsky! Kjenner du deg igjen i noen av disse? 

Ordsky
Ord som god oppfølging, hyggelig, inkluderende, hjelpsom og støttende beskriver hva lærlinger forventer fra faglige ledere
Publisert: 30. september 2021 Oppdatert: 18. august 2022

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.