På disse sidene har vi laget en steg for steg-fremstilling av fagprøven. Denne er generell og skildrer en prosess som er felles for alle fagprøver. Din egen fagprøve kan inneholde elementer som ikke er omtalt her.
På fagprøven kan du prøves i alle kompetansemålene i læreplanen til ditt fag. Under får du en kort oversikt over dagene i fagprøven. Du manøvrerer i hva som skjer dag for dag med knappene over eller med pilene under teksten.
Dette kan du forberede på forhånd
Det er enkelte ting du kan ha klart før første dag av fagprøven. Etter informasjonsmøtet med prøvenemnda kan du:
- organisere dokumentasjonen din fra læretiden
- lage oppsett i Word
- klargjøre skjema for fremdriftsplan
Hvor lang tid tar fagprøven?
Lengden på fagprøven varierer ut i fra fag og fylkeskommune. I noen fag og fylker varer den i tre dager, mens i andre fag og fylker kan den vare i fem dager. Den kan vare både kortere og lenger enn dette.
Fagprøve versus svenneprøven
Noen lærlinger tar svenneprøve. Dette er et annet ord for fagprøve, og brukes gjerne i håndverker- og designfag. En mediegrafikerlærling tar en svenneprøve.
Første dag på fagprøven
Første dag på fagprøven kommer prøvenemnda og fagprøven starter. Før du går i gang med arbeidet går dere sammen gjennom det formelle.
Under fagprøven
Under fagprøven/svenneprøven jobber du med dette:
- Planlegging
- Gjennomføring
- Dokumentere
- Egenvurdering
Siste dag av fagprøven
Karakteren på fagprøven får du siste dagen.
Noen lærlinger holder en muntlig presentasjon siste dag av fagprøven. Du gjør også en egenvurdering av hva du mener har gått bra, og hva du kunne ha gjort annerledes.
Prøvenemda kan stille avklarende spørsmål om fagprøven du har gjennomført og levert. Vær obs på at prøvenemnda kan stille deg spørsmål fra vg1 og vg2 fra læreplanen.