Startskuddet har gått for deg som er ny lærling i OK stat! Vi har samlet de beste tipsene og rådene for deg som nettopp har gått fra elev til lærling.
16. september holdt vi i OK stat et kick off-seminar for nye lærlinger. Foredragsholderne der kom med mange gode tips og råd til deg som nå har gått over i en ny fase som lærling. På denne siden har vi kort sammenfattet deres beste råd.
Å gå fra å være elev til lærling
Simen Almås var en av dem som overlevde Utøya, og som i dag bruker sin livshistorie som grunnlag for foredragene han holder rundt omkring i Norge.
Han ønsker å inspirere og motivere andre til å leve til det fulle, og ta vare på alle øyeblikkene. Vi var så heldige å få ha han som gjest hos oss.
Her er noen av tipsene han ga til deg som er ny lærling:
- Ta eierskap og hent frem ressursene i deg, selv når det butter imot. Vi mennesker er flokkdyr og trenger det sosiale. Vi trenger nærhet og vi trenger hjelpere på veien, men valgene må vi ta og stå i selv!
- Endringer, utfordringer og valgmuligheter vil vi møte i alle faser i livet. Å gå fra å være skoleelev til arbeidstaker er en slik endring, og dere som starter som lærlinger står i det akkurat nå. Grip muligheten og stå i den.
- Vær åpne og lærevillig, og ikke minst, snakk med noen når det utfordrer.
Grip mulighetene læretiden gir deg
Vår egen lærling i DFØ, Amalie Freixas, delte sine erfaringer om å gripe mulighetene læretiden byr på. De to årene går fort, og det gjelder å utnytte tiden godt, gjøre nyttige valg, og bygge seg en god CV.
Akkurat nå er Amalie på utveksling i Spania, hvor hun tar språkkurs i spansk og bor hos en spansk vertsfamilie. Hun skal jobbe i kontor- og administrasjonsfaget i en spansk bedrift, hvor det virkelig er mulighet for personlig og faglig utvikling.
Her er Amalies tips:
- Ta imot de tilbudene som finnes i staten og i din virksomhet
- Bli med på det du kan, og ta initiativ
- Still spørsmål, bruk læreplanen, ta ansvar for egen læring, vær engasjert og by på deg selv
- Lag systemer og ha struktur i arbeidet ditt, og dokumentere det du gjør
- Møt oppgavene dine med et smil, da blir det lettere
Dokumentasjon
Maria Sannes har nylig tatt fagbrev i IKT- servicefaget. Hun var lærling i Utdanningsdirektoratet, hvor hun fortsatt jobber, men som konsulent.
Maria hadde spesielt en god fordel da hun tok fagprøven: Hun hadde jobbet godt med dokumentasjonsarbeidet sitt underveis i læretiden. Under webinaret delte hun sine erfaringer som kan være nyttige å ha med for dere som er nye.
- Når du har bestemt deg for å dokumentere en arbeidsoppgave, få det gjort før det har gått 24 timer. Da husker du bedre hva du har gjort, og du får på plass gode refleksjoner.
Forventninger fra faglig leder
Marianne Morken er en erfaren faglig leder fra Utdanningsdirektoratet. På webinaret fortalte hun om hva en faglig leder forventer av lærlingene sine. For det kan jo være utfordrende det å gå fra det trygge på skolen, til en arbeidsplass der du ikke kjenner noen.
Dette er forventninger og tips fra Marianne:
- Vis interesse og ta ansvar
- Kom tidsnok på jobb og i møter
- Gi beskjed så tidlig som mulig om fravær
- Vær tilgjengelig og by på deg selv
- Vær forberedt og hold frister, og følg regler og rutiner
- Vær høflig og en god kollega
- Vær nøyaktig i arbeidet ditt
Forventninger til faglig leder
Vi spurte også lærlingene hva de forventer av faglig leder, og fikk på plass en stor og god ordsky! Kjenner du deg igjen i noen av disse?