Med «meget godt bestått» som IT-lærling – nå fast ansatt på NMBU

Oliver Felipe Stadven, fra Ås, har nylig gått fra å være IT utvikler-lærling til å bli fast ansatt som IT-utvikler ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Her deler han sine erfaringer som lærling, og gir råd til andre unge som vurderer yrkesfag.

Fotografi av Oliver, IT-utvikler ved Norges miljø- og biovitenskapelige universiet (NMBU)
Foto: DFØ
Oliver, IT-utvikler ved Norges miljø- og biovitenskapelige universiet (NMBU)

Hvorfor valgte du å bli lærling?
– Jeg har alltid vært mer praktisk enn teoretisk, sier Oliver. Etter å ha tatt informasjonsteknologi og medieproduksjon på videregående, var det naturlig for meg å søke på en lærlingplass. Under praksisen min fikk jeg prøve meg både på frontend- og backend-utvikling. Jeg trives best når jeg kan jobbe med prosjekter og hjelpe brukere direkte, så å bli lærling passet meg perfekt.

Hvordan var læretiden din på NMBU?
– Det har gått veldig bra! Jeg ble «kastet rett ut» i et stort prosjekt da jeg startet, og fikk delta i møter med brukere for å hente inn krav. Det var spennende å jobbe med utvikling sammen med brukerne og vise frem demoer underveis. Jeg fikk stadig større ansvar etter hvert. Vi jobbet med alt fra interne nettsider til integrasjoner mellom ulike systemer. – Det største prosjektet jeg jobbet med var en integrasjonsplattform, som ble et sentralt sted for utvikling på NMBU. Der fikk jeg hovedansvaret, noe som var veldig lærerikt.

Hva var det viktigste du lærte som lærling?
– Jeg lærte mye om samarbeid med andre utviklere og viktigheten av parprogrammering. Det å jobbe i team og styre prosjekter var en stor del av lærlingtiden min. Dessuten ble jeg veldig bevisst på verdien av å ha god kontakt med brukerne vi utvikler for. Det å forstå hva de trenger, og tilpasse løsningen deretter, er utrolig viktig.

Du fikk toppkarakter (meget godt bestått) på fagprøven din.
Hva tror du var nøkkelen til suksessen?

– Planlegging! Erfaringen fra å planlegge prosjekter hjalp meg mye. Jeg lagde en grundig plan for hvordan jeg skulle gjennomføre fagprøven, noe som gjorde det lettere å fokusere på én ting av gangen. Det er også viktig å kunne begrunne avgjørelsene du tar underveis i fagprøven. Det viste at jeg forsto hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde.

Hvordan opplevde du overgangen fra lærling til fast ansatt?
– Overgangen var ganske sømløs. Jeg fikk egentlig bare en ny stillingstittel og litt flere rettigheter i systemene. Siden jeg allerede hadde mye ansvar som lærling, merket jeg ikke så stor forskjell da jeg ble fast ansatt.

Har du noen tips til andre lærlinger?
– Kjenn til alle kompetansemålene i faget ditt, og dokumenter alt du gjør. Det hjelper deg når du skal ta fagprøven. Sørg også for å knytte arbeidsoppgavene dine til disse målene, slik at du får mest mulig ut av lærlingtiden. Det er også viktig å være åpen for å lære og samarbeide med kollegaene dine.

Hva vil du si til andre ungdommer som vurderer å ta fagbrev?
– Hvis du liker å lære ved å gjøre, er dette en kjempebra måte å komme ut i arbeidslivet på. Det er mindre teori og mer praktisk erfaring enn på skolen. Som lærling får du prøve ut mange forskjellige ting, og du kan få mye ansvar ganske tidlig.

Hvordan har læretiden formet fremtidsutsiktene dine?
– Lærlingtiden har vært veldig verdifull. Jeg har fått opplæring i det jeg trengte, og har lært mye om både utvikling og det å være en del av et team. Jeg føler meg som en fullverdig ansatt, ikke bare en lærling, og det har gitt meg en god start på karrieren

Publisert: 14. oktober 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.