Gode grunner til at jeg valgte læretid i Europa

Jeg har ikke vært i Sevilla så lenge, men her gir jeg et lite innblikk i hva slags erfaringer jeg har fått når jeg nå tar en del av læretiden min i Spania.

Jente på bro
Amalie Freixas
Amalie Freixas skriver om sin læretid i Sevilla, Spania.

Amalie Freixas er kontor- og administrasjonslærling. Under kan du lese om hvorfor hun har valgt å ta deler av læretiden i Spania.

Hvorfor valgte jeg å bli lærling i Spania?

Jeg valgte å søke læretid i Europa fordi det høres så utrolig gøy ut! Tenk at man kan få tilbringe denne utrolige lærerike tiden i et annet land. Det første som treffer meg når noen sier læretid i Europa, er alle mulighetene som plutselig står fremfor meg. Her er noen eksempler:

  • Du vil lære å stå på egne bein. Denne gangen drar du ikke på ferie med familien din som har ordnet med flybilletter, og så henger du etter dem på flyplassen med kofferten din. Nei, velger du å ta en del av læretiden i Europa, får du en billett på e-post og må klare deg på egenhånd derfra. Med det mener jeg å skrive ut billetten selv, komme tidsnok til buss- og flyplassen, finne gaten på flyplassen selv, og komme deg på flyet uten foreldre! Nå i pandemien må du også ha koronasertifikat klart, og på forhånd må du også ha funnet ut om landet du skal til har noen restriksjoner rundt innreise fra Norge. Men heldigvis drar du ikke helt alene! Du er som regel sammen med en gruppe på 4-10 mennesker som også skal ta læretid i Europa.
  • Du kommer til å bli god i et nytt språk. Du får språkkurs de første ukene av oppholdet i utlandet. Det er fint å prøve og lære seg litt av språket på forhånd, for å gjøre språkkurset enklere å følge med på. Men forkunnskaper er ikke nødvendig! Jeg merker allerede, mens jeg skriver denne teksten, at det er like før jeg bruker noen spanske og engelske ord- jeg er språkforvirra!
  • For en erfaring! Tenk å kunne si at du har klart å gjøre lærlingoppgavene dine i et fremmed land, med annet språk, en fremmed kultur, fremmede arbeidstider og så langt hjemmefra. Dette er nok en reise jeg aldri vil glemme, og jeg håper jeg kan bruke denne erfaringen fremover.
  • Hvis ikke dette er fint på CV-en, så vet ikke jeg.
Tre jenter med munnbind på togreise
Foto: Amalie Freixas
Jeg og to lærlinger som sitter på toget i Sevilla

Hva er læretid i Europa?

Læretid i Europa er et opplegg for alle typer lærlinger. Hvem som helst kan søke, uavhengig om du er lærling i byggdrifter- IKT-, mediegrafiker- eller kontor- og administrasjonsfaget.

For å ta deler av læretiden i et annet europeisk land, søker du om å delta i Læretid i Europa gjennom fylkeskommunen du bor i. I noen fylker heter det også Læretid i utlandet, men begge deler er det samme. Jeg søkte via Viken.

Etter du har gått gjennom søkeprosessen til fylkeskommunen, må du sende en CV også på engelsk. Dette gjør du via et skjema du får, som har et spesielt oppsett. Neste steg er å sende en video av deg selv på engelsk, der du snakker om deg selv og jobben din i fem minutter. Her er det viktig å tenke på hva som er attraktivt for fylkeskommunen, som skal sende deg av gårde, men også din eventuelle lærebedrift i utlandet.

Så er det bare å vente på intervju, som også foregår på engelsk. Etter intervjuet får du et ja eller nei. Får du ja, er det bare å pakke kofferten, gjøre deg klar for en masse forberedelser!

Torg med palmer og en steinbygning med et rødt flagg foran seg, under en blå himmel
Amalie Freixas
Det er varmt og vakkert i Sevilla!

Språkkurset

Språkkurset for meg i Sevilla har vært utrolig morsomt, jeg kommer virkelig til å savne det. Vi har nå hatt tre uker med kurs fra mandag til fredag fra kl. 10.00-14.00. I mitt tilfelle kunne spansklæreren kun noen få ord med engelsk, så her var det mye miming, gjetting og latter.

Jeg har fått et utrolig stort utbytte av språkkurset, og kunne nesten ønske dette var noe vi kunne gå på etter jobbtid i ny og ne. Språkkurset har forresten også en liten eksamen, og her vil du få et språkbevis som er fint å kunne putte på CV-en.

Fritiden

De tre første ukene av oppholdet i Sevilla har jeg bare vært opptatt med det obligatoriske fra kl. 10.00 til 14.00, så vi har så klart hatt mye fritid. Den har jeg brukt til å utforske byen. Vi har fått handlet mye, gått i gatene , funnet et treningssenter, besøkt noen andre lærlinger i en naboby, tatt tog til stranda og øvd oss på å hvile siesta!

Nå er jeg veldig klar for en mer avslappende helg før jobb begynner, og jeg gleder meg til å få timeplanen min og hilse på mine nye kolleger for de neste to månedene.

Personer rundt kafebord
Foto: Amalie Freixas
Her er vertsfamilien min i Sevilla.

Les Amalies betraktninger om å være lærling på egenhånd

Oppdatert: 28. november 2021

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.