Mitt første halvår som lærling i OK stat

Mitt navn er Benedicte Østmo og jeg er førsteårslærling. I denne bloggen får du vite litt om hvordan jeg opplever læretiden, og jeg gir deg som skal søke læreplass noen råd.

Kvinne
Foto: DFØ
Benedicte Østmo er førsteårs service- og samferdselslærling i OK stat i DFØ.

Mitt navn er Benedicte Østmo og jeg er 18 år. Jeg er førsteårslærling i Direktoratet for forvalting og økonomistyring (DFØ). Jeg jobber for Opplæringskontoret for statlige virksomheter (OK stat) som er den del av DFØ.

Jeg gikk salg, service og sikkerhet på Mailand videregående skole, og startet i DFØ i august 2021. Jeg valgte å bli lærling fordi jeg ville komme fort ut i arbeidslivet og hadde lyst til å prøve noe nytt. Du vokser masse på å begynne i en jobb med bare nye mennesker og masse utfordringer rundt det teoretiske også.

Mine arbeidsoppgaver og hva jeg har lært

Jeg har bare jobbet noen måneder, men har vært innom en del forskjellige arbeidsoppgaver. Noe av det jeg har jobbet med er:

  • Arkivering: Jeg har jobbet med langtidsbevaring av dokumenter vi vil få bruk for senere, eller som trenger å lagres på grunn av lovverk.
  • Attestering: Jeg har godkjent fakturaer
  • Skolebesøk: Jeg har dratt til forskjellige videregående skoler for å snakke med vg1 og vg2-elever om min læretid så langt.
  • Saksbehandling: Jeg videresender og svarer på e-post, booker møter med interne og eksterne, generelle ting i Office 356 og lære rmeg systemene Vigo bedrift og OLKWEB.
  • Lage og analysere undersøkelser: Vi bruker undersøkelser etter at vi har hatt samlinger og arrangementer. Dette for å finne ut hva som gikk bra og på hvilke områder vi kan forbedre oss. Undersøkelsene må først lages, sendes ut og senere analyseres.
  • Planlegge arrangementer: Jeg planlegger arrangementer hvor jeg må booke hotell, fikse transport, bestille mat, sende ut invitasjoner og alt imellom hvis det er nødvendig.
  • Følge en ansettelsesprosess: Vi skal ha nye ansatte i DFØ, så da følger jeg alt som må gjøres både før, under og etter.

Lærer noe nytt hver dag

Jeg har lært masse nytt! Selv om jeg hadde brukt Office 365 tidligere, så har det vært masse å lære seg og sette seg inni. De fleste arbeidsoppgavene mine er nye for meg.

Jeg har veldig mange varierte arbeidsoppgaver som gjør det motiverende å jobbe med. Det er jo hele poenget med å være lærling. Jeg ser derfor på det som bare positivt. Jeg vet også at uansett hva jeg skal jobbe med senere i livet, så er mange av mine arbeidsoppgaver nå veldig relevante. Dette gjør det også ganske givende å være lærling i OK stat.

Er læretiden slik jeg hadde forestilt meg?

Jeg visste ikke hva jeg gikk til daå jeg takket ja til læreplass, Jeg hadde derfor heller ikke lagd meg så mange tanker om hvordan jeg trodde det skulle bli.

Det jeg kan si er at det å være lærling i service- og samferdselsfaget er mer interessant og innholdsrikt enn jeg hadde forestilt meg at en kontorjobb skulle være. Det er så lett å få bilde av at man sitter i åtte timer foran en skjerm og svarer på e-poster dag ut og dag inn. Det er ikke riktig. Det blir selvfølgelig en del timer foran skjermen, men det er veldig variert det jeg jobber med.

I tillegg er det mange interne møter her på jobben. Jeg har også noen eksterne hvor vi drar til andre bedrifter. Når vi drar på eksterne møter, blir jeg kjent med nye mennesker, får se andre kontorer, møte folk med ny kunnskap og lærer generelt veldig mye av det.

Tips til deg som vil søke om å bli lærling

  • Finne ut hvilket fag du vil jobbe med, men ikke være alt for kresen på hvor du vil jobbe
  • Ta imot hjelp fra dem rundt deg
  • Husk at det til slutt er ditt ansvar å skaffe deg læreplass
  • Ta de intervjuene du får tilbud om, selv om det kanskje ikke er helt den jobben du har tenkt deg. Du lærer uansett
  • Ikke velg noe bare fordi vennene dine skal det eller arbeidsstedet er lettest å komme seg til. Velg noe du tenker vil gi deg noe og som er motiverende

Tips i starten av læretiden

  • Hvis du gruer deg til første dag, så ta kontakt med lærebedriften din og hør om det er noe du burde gjøre for å forberede deg, eller om det er noe du burde vite før du starter
  • Møt tidsnok, helst litt før du må, for å gi et godt inntrykk
  • Prøv å få et godt forhold til kollegaene dine. Vær interessert når du snakker med dem, og fortell litt utfyllende om deg selv hvis de spør deg om noe. Dette gjør det lettere for deg å bli kjent med dem, du skal tross alt snakke med de hver dag
  • Være positiv til arbeidsoppgavene dine. Selv om ikke alt er like gøy, så må de gjøres for at du skal få nye oppgaver som kanskje er morsommere senere
  • Ta alle nye utfordringer du får. Du kommer til å lære masse og vokse mye på det, men det er også viktig at du har en tett dialog med din faglige leder så du ikke tar på deg en oppgave som du ikke har kontroll over. Da er det lurt at noen kan følge deg opp.

Masse lykke til med det å søke som lærling. Dette får du til!

Flere blogginnlegg fra lærlinger:

Amalie har tatt deler av læretiden i et annet europeisk land. Les om hvordan det har vært:

Oppdatert: 23. april 2022

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.