Lærlingkollokvie: Bli kjent og lær sammen med andre lærlinger 

En lærlingkollokvie er en gruppe lærlinger som møtes jevnlig for å lære sammen gjennom samtaler, diskusjoner, og samarbeid om oppgaver. Dette gir dere muligheten til å dele erfaringer, få faglig støtte, og forberede dere bedre til fagprøven. Erfaringer fra OK stat viser at læring i fellesskap gir de beste resultatene.

Seks lærlinger sitter samlet rundt et bord og prater sammen
Foto: DFØ

Hva er en lærlingkollokvie? 

En lærlingkollokvie er en liten gruppe lærlinger som møtes for å samarbeide om læring. I gruppen hjelper dere hverandre med å forstå fagstoffet, jobber med oppgaver, og støtter hverandre gjennom læretiden. Det er en utmerket måte å få nye perspektiver, stille spørsmål, og lære i et trygt og sosialt miljø. 

Hvorfor bli med i en lærlingkollokvie? 

Å delta i en lærlingkollokvie har mange fordeler: 

- Forstå fagstoffet bedre gjennom samarbeid: Diskutere og forklare fagstoff til andre hjelper deg med å lære det selv på en dypere måte. 

- Faglig støtte: Få hjelp med oppgaver og utfordringer fra andre lærlinger som har lignende erfaringer. 

- Enklere forberedelse mot fagprøven: Øv sammen, del tips og støtt hverandre frem mot fagprøven. 

- Utvid ditt sosiale nettverk: Bygg relasjoner med andre lærlinger som kan være nyttige både i læretiden og i fremtiden. 

Hvordan komme i gang? 

Du kan enten velge å være i gruppe med lærlinger du allerede kjenner, eller så vil OK stat plassere deg i en gruppe basert på ditt fag og hvor du bor. Gruppene er fleksible, slik at du enkelt kan bytte eller melde deg av hvis det ikke passer. 

Tips til aktiviteter i en lærlingkollokvie: 

  1. Besøk hverandres arbeidsplasser: I en lærlingkollokvie kan dere bli enige om å ta ansvar for å invitere hverandre til å besøke arbeidsplassene deres. Dette gir dere muligheten til å vise hva dere jobber med, og dele erfaringer om arbeidsmetoder. Å besøke hverandre er en nyttig måte å bli bedre kjent på og få innsikt i ulike arbeidsmiljøer. 

Forslag: Lag en plan for å besøke hverandres arbeidsplasser jevnt utover året. Sett opp en kalender for når besøkene skal skje, og koordiner tidspunkter som passer for alle. 

  1. Samarbeid om oppgaver og dokumentasjon: Arbeid sammen om å løse oppgaver og del dokumentasjon for å hjelpe hverandre frem mot fagprøven. OK stat har laget nyttige oppgaver som dere kan bruke. Du finner oppgavene nederst på denne siden.

Forslag: Del dokumentasjon regelmessig i teams kanalen «lærlinger i staten», og bruk OK stat sine ressurser for å støtte læringsprosessen: Mal for dokumentasjon | OK stat (dfo.no)

  1. Øv på fagprøveoppgaver sammen: Løs fagprøveoppgaver i fellesskap, diskuter løsningene og øv på å presentere dem for hverandre. Dette gir en grundigere forståelse og forbereder dere bedre til selve prøven. 

Forslag: OK stat jobber med å utforme et oppgavesett med typiske fagprøveoppgaver. Disse kan der jobbe med i sammen, gjennomgå, dele og diskutere sammen i disse gruppene. 

Teams-kanal for alle lærlinger 

OK stat har opprettet en Teams-kanal for alle lærlinger. Her kan du møte andre lærlinger, bli med i kollokviegrupper, og samarbeide om faglige oppgaver. Hvis du ikke har mottatt invitasjon, kan du sende en e-post til okstat@dfo.no for å bli med. 

Her finner du oppgavene fordelt etter fag:

Oppgaver til byggdrifterfaget
pdf 141 KB
Oppgaver til dataelektronikerfaget
pdf 138.26 KB
Oppgaver til innholdsproduksjonsfaget
pdf 249.31 KB
Oppgaver til mediedesignfaget
pdf 117.13 KB
Oppgaver til medieteknikkfaget.pdf
pdf 116.31 KB
Oppgaver til IT-driftsfaget
pdf 147.18 KB
Oppgaver til IT-utviklingsfaget
pdf 140.14 KB
Oppgaver til service- og administrasjonsfaget
pdf 183.19 KB
Oppdatert: 24. september 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.